Federacija BiH bira najbolji med

Već sedam godina zaredom Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i Federalni agromediteranski zavod Mostar organizuju takmičenje za najbolji med u FBiH. Ove godine nagrade se dodjeljuju i najboljem mladom i najboljoj ženskoj proizvođačici meda.

SARAJEVO, 30. oktobar 2020. godine – Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, Federalni zavod za poljoprivredu i Federalni agromediteranski zavod, proglasili su danas ovogodišnje pobjednike takmičenja “Dani meda” za najbolji med u Federaciji Bosne i Hercegovine. Testirano je više od 80 uzoraka meda, a 16 nagrada dodijeljeno je u osam kategorija, uključujući najbolji livadski med te najbolje medove od kestena, medljike, bagrema i lipe. Prvi put ove godine dodijeljene su i nagrade najboljem mladom pčelaru i najboljoj pčelarki.

“Pčelarstvo i proizvodnja meda u Bosni i Hercegovini su u porastu i jako je važno da se pčelarima pružiti adekvatnu podrška, te da im se pomogne da poboljšaju kvalitet i povećaju količinu meda i drugih pčelarskih proizvoda koje proizvode”, izjavio je Omer Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo i dodao: “Još uvijek ne proizvodimo dovoljne količine kvalitetnog meda da zadovoljimo potrebe domaćeg tržišta. U 2019. godini uvezli smo šest puta više meda nego što smo izvezli i to je jasan pokazatelj da bi se više ljudi u BiH trebalo početi baviti proizvodnjom kvalitetnog meda, posebice mladi. Pčelarstvo je težak, ali isplativ posao.”

Sweden/USAID FARMA II projekt obučio je osoblje Federalnog agromediteranskog zavoda za provođenje polenske analize meda. Zavod sada provodi hemijsku, mikrobiološku i polensku analizu, a sve su korištene za određivanje pobjednika takmičenja za najbolji med.

“Najbolji način da naši pčelari poboljšaju svoju konkurentnost je testiranje i certificiranje njihovih proizvoda. Svi trebamo raditi na promociji kvalitetnih domaćih proizvoda uključujući med. Na taj način će i domaći i međunarodni potrošači razviti  povjerenje u kvalitet naših proizvoda i početi cijeniti naporan rad bh. pčelara”, izjavio je Marko Ivanković, direktor Federalnog  agromediteranskog  zavoda Mostar i dodao: “Drago mi je da smo za ovogodišnje natjecanje dobili više od 80 uzoraka meda unatoč tome što je ova godina svima nama teška zbog pandemije, a pčelarima i još teža zbog vremenskih uvjeta. Posebno sam ponosan na naše mlade pčelare koji su sudjelovali u natjecanju i na činjenicu da je upravo žena dobila nagradu u kategoriji najbolji mladi pčelar, to jest pčelarka.”

Projekt FARMA II od svog osnivanja 2016. godine podržava organizovanje takmičenje za najbolji med u Federaciji BiH. Tokom proteklih pet godina projekt je uložio više od 1,1 milion KM u razvoj sektora meda kroz dodjelu bespovratnih sredstava i pružanje tehničke podrške skoro jednoj hiljadi pčelara u BiH.

Spisak ovogodišnjih pobjednika takmičenja “Dani meda” je u prilogu.