Zaštita buše-izvorne pasmine domaćeg goveda

Dana 23.06.2021 godine u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo, a u organizaciji Odjeljenja animalne proizvodnje, održan je stručni sastanak pod nazivom „Zaštita buše-izvorne pasmine domaćeg goveda“.

Cilj održavanja sastanke je bio unapređenje postojećeg procesa zaštite buše koje provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumartsva u saradnji sa Federalnim zavodom za poljoprivredu Sarajevo, Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar i kantonalnim ministarstvima poljoprivrede/privrede.

Na sastanku je prezentovan rad Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo po pitanju izvornih pasmina sa posebnim osvrtom na bušu, prezentovana incijativa o mogućem pojedinačnom ili zajedničkom djelovanju u cilju dodatne zaštite buše po općinama ili kompletne FBiH. Nakon izlaganja i diskusije doneseni su određeni zaključci.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, predstavnici Općina, Udruženja i organizacija nevladinog sektora.