Zabranjen uvoz 27 tona krompira iz Egipta

Federalna fitosanitarna inspekcija je na graničnom prijelazu Domaljevac – Šamac 13. februara 2024. godine, zbog neispunjavanja uslova za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 27 tona konzumnog krompira porijeklom iz Egipta.

U Laboratoriji za kontrolu kvaliteta Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo je u uzorku predmetne pošiljke detektovana, zatim i identifikovana karantenska bakterija krompira Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. Fitopatogena bakterija Ralstonia solanacearum je od posebne važnosti za našu zemlju i EPPO regiju. Proširila se svijetom iz Južne Amerike sa  zaraženim sjemenskim krompirom i reznicama pelargonije, a uzročnik je oboljenja naziva “smeđa trulež krompira i bakterijalno uvenuće na krompiru i paradajzu.” Ralstonia solanacearum  je već prisutna u EPPO regiji, sa nekoliko zabilježenih pojava  i ograničenom distribucijom, ali postoji potencijal za njeno širenje. Najviše izaziva oboljenje kod poljoprivrednih kultura  iz familije Solanacea, kao što su krompir (S. tuberosum), paradajz (S. lycopersicum), patlidžan (S. melongena) i paprika (C. annuum), a također može biti domaćin i vektor na divljim korovskim vrstama iz familije Solanaceae, kao što su Solanum nigrum (crna pomoćnica) i Solanum dulcamara (drvenasti velebilje), često bez vidljivih simptoma.

S obzirom na to da se zabranjuje stavljanje u promet pošiljki od kojih se uzimaju uzorci za analizu, u slučajevima kada se laboratorijskom analizom utvrdi neka nepravilnost –  ne postoji rizik da  zaraženi gomolji krompira  budu dostupni na tržištu. Sadržaj  takve pošiljke se uništava pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora, u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bila (“Službeni glasnik BiH”, broj: 23/03) i Pravilnikom o mjerama za sprječavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju, biljnim proizvodima i reguliranim objektima („Službeni glasnik BiH“, broj: 59/11).